Viceprimarul Sectorului 2, Dan Cristian Popescu, a anunțat, ȋntr-o conferință de presă, măsurile pe care administrația locală le va implementa pentru ca elevii să ȋnceapă școala ȋn siguranță.

“Am așteptat declarațiile miniștrilor Educației și Sănătății înainte de a ieși public. Am sperat că măcar în al doisprezecelea ceas, cu două săptămâni înaintea începutului de an școlar, vom avea niște măsuri și niște reguli clare. Din păcate am auzit doar platitudini, multă birocrație și, în final, pasarea răspunderii pe umerii administrației locale.

În sectorul 2 avem cea mai vastă rețea de unități de învățământ din țară, cu peste 50.000 de elevi. Răspunderea noastră este uriașă și nu putem aștepta la nesfârșit ca Guvernul României să hotărască cui va da măști, cine merită să fie protejat și cine nu. Toți elevii, cadrele didactice și personalul auxiliar vor avea măști de protecție suficiente în sectorul 2. De asemenea, avem implementate toate măsurile igienico-sanitare - dezinfectant, măști, mănuși, covorașe dezinfectante, stickere pentru distanțare socială, afișe informative, termoscannere - doar că incompetența inspectoratului ne-a pus în mare dificultate. Nu au deblocat posturi și nici nu au suplimentat, astfel încât avem un deficit foarte mare în ceea ce privește personalul pentru curățenie. Adică unde este cea mai mare nevoie. Dar, la nivelul Primărie sectorului 2, am achiziționat echipamente de cea mai înaltă calitate, pe care le întâlniți în unitățile spitalicești și astfel vom gestiona cu bine această situație.

Fiecare unitate de învățământ va elabora un plan de curățenie și dezinfecție pentru întreaga clădire și vor fi folosite mașini profesionale de curățat pardoseala, aspiratoare și aparate de dezinfecție pe bază de abur, care omoară 99% din bacterii și viruși.

Am achiziționat bănci individuale, care rezolvă problema distanțării. Punctual, acolo unde va fi nevoie vom instala separatoare pentru a asigura toate măsurile de siguranță”, a declarat viceprimarul Dan Cristian Popescu, la finalul conferinței.

Rectificare bugetară pentru achiziția de măști, tablete și teste COVID

Viceprimarul Sectorului 2 a anunţat că va convoca Consiliul Local luni pentru a face rectificare bugetară, în vederea achiziţionării de măşti de protecţie, tablete şi teste COVID-19 pentru elevi şi profesori.

"Voi convoca Consiliul Local de urgenţă pentru data de luni pentru a face rectificarea bugetară care să ne permită să achiziţionăm măşti. (...) Vom face şi o procedură de achiziţie pentru teste suplimentare pentru a avea o alternativă, dacă cumva testele pe care le face ASSMB se vor termina. (...) Vom face trei lucruri, luni, prin rectificarea bugetului: mutăm bani pentru a cumpăra măşti, mutăm bani pentru a cumpăra tablete şi mutăm bani pentru a face teste", a spus Popescu.

Având în vedere că procesul de achiziţie de măşti de protecţie va dura câteva zile, el a făcut apel la companiile din sectorul 2 care pot ajuta. "Primim donaţii de măşti la Primărie pentru a le pune la dispoziţia elevilor, profesorilor şi personalului din şcoli până la achiziţia pe care o vom face noi", a afirmat viceprimarul.

Primăria Sectorului 2 este în proces de finalizare a achiziţiilor pentru instalaţiile periferice în fiecare clasă, laptopuri şi sisteme prin care profesorii pot preda online, reţele de internet. Dan Cristian Popescu a menţionat că vor fi două reţele alternative în fiecare şcoală.

El a spus că tabletele nu vor fi date cadou elevilor, ci le vor fi împrumutate celor care nu au deja astfel de dispozitive.

" O altă măsură pe care o vom implementa împreună cu Primăria Capitalei, cu ASSMB şi cu doamna primar general e testarea tuturor profesorilor din Bucureşti şi din Sectorul 2 în cele trei zile dinainte de începutul şcolilor. (...) Toţi copiii, angajaţii şcolilor care vor prezenta simptome de posibilă infectare cu coronavirus la triajul zilnic vor fi testaţi de ASSMB imediat, cu rezultat în 24 de ore", a explicat Dan Cristian Popescu.

El a precizat că testarea profesorilor cu trei zile înainte de începutul anului şcolar nu este obligatorie.