Anul acesta, se împlinesc 75 de ani de la eliberarea lagărului de concentrare nazist Auschwitz.

Ziua Internațională de comemorare a victimelor Holocaustului a fost stabilită, în această zi, prin Rezoluţia 60/7 din 2005 a Adunării Generale a ONU. Prin această rezoluție, ONU încurajează statele să comemoreze victimele Holocaustului şi să dezvolte programe educaţionale în materie de Holocaust. De asemenea, documentul respinge orice negare a Holocaustului ca eveniment istoric, fie integral sau parţial, şi felicită statele care s-au angajat în mod activ în conservarea siturilor care au servit ca lagăre de exterminare naziste, lagăre de concentrare, lagăre de muncă forţată şi închisori în timpul Holocaustului.

Documentul apreciază instituirea de către secretarul general al ONU a programului de informare "Holocaustul şi Naţiunile Unite" şi, de asemenea, salută includerea de măsuri în programele educaţionale ale statelor membre în vederea neutralizării încercărilor de a nega sau minimiza importanţa Holocaustului.

Premierul Ludovic Orban se va afla astăzi în Polonia pentru a participa la ceremoniile comemorative dedicate împlinirii a 75 de ani de la eliberarea lagărului nazist de concentrare şi exterminare.


Prim-ministrul va participa la ceremonia oficială care va avea loc în faţa fostului lagăr de concentrare Auschwitz II - Poarta Morţii. Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, reprezentantul "The Pillars of Remembrance", Ronald S. Lauder şi directorul Muzeului de Stat Auschwitz-Birkenau, dr. Piotr M. A. Cywinski, vor susţine alocuţiuni iar apoi va avea loc ceremonia rugăciunilor ecumenice.