Surse politice spun că cel care i-a cerut ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, să anuleze zboruri TAROM în ziua moțiunii de cenzură este baronul PSD Ionel Arsene. Dacă nu ar fi fost demisă directoarea companiei, Mădălina Mezei, nu s-ar fi aflat ilegalitatea comisă. Dăncilă s-a spălat pe mâni prin trimiterea Corpului de control la TAROM. Procurorii DNA au început audierile în acest caz, iar CUC ar trebui să intre sub incidența penală.

Liderul PSD Neamţ, Ionel Arsene, i-ar fi cerut lui Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor, să reţină avioanele cu parlamentari la sol în ziua moţiunii, susţin surse politice. Această faptă s-ar fi încadrat în atentat la siguranța națională. Cuc însă s-a conformat, dar s-a lovit de refuzul şefei TAROM, pe care apoi a dat-o afară. Directorul general TAROM are și ea partea sa de vină, pentru că i-a arătat lui CUC un secret de serviciu, respective lista pasagerilor. Între timp, DNA a intrat pe fir. Ministrul se plânge acum că partidul l-a abandonat.

Ionel Arsene, liderul filialei Neamţ, a fost unul dintre negociatorii PSD la votul pentru moţiunea de cenzură, încercând să menţină Guvernul Dăncilă la Putere. Arsene s-a remarcat ca locotenent al fostului lider PSD Liviu Dragnea, apoi a încercat să se facă util şi Vioricăi Dăncilă.

Unul dintre oamenii de încrederi ai baronului moldovean este Răzvan Cuc, ministrul Transporturilor. Cuc a fost promovat politic de liderul PSD Giurgiu, Niculae Bădălău, însă l-a trădat şi a fost trecut pe linie moartă. Ulterior, la ordinul lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene l-a „transferat“ pe Cuc din filiala Giurgiu în filiala Neamţ, pe care o conduce. La acel moment, Cuc se număra printre favoriţii lui Dragnea.

În calitate de şef direct, Arsene, poreclit „Şoseţică“ în urma unui scandal sexual, i-a cerut lui Răzvan Cuc să amâne zborurile TAROM spre Bucureşti în care se aflau parlamentari ai Opoziţiei în ziua moţiunii. Liderii PSD estimau că în cursele interne operate de TAROM sunt cinci-şase parlamentari ai Opoziţiei, iar absenţa de la votul moţunii de cenzură ar fi putut înclina decisiv balanţa în favoarea Guvernului Dăncilă. Moţiunea a trecut până la urmă cu 238 de voturi, doar cinci peste limita majorităţii. Acum, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, s-a plâns apropiaţilor că partidul i-a întors spatele, deşi el a încercat să salveze guvernarea.

Saga evenimentelor

Marţi, cu două zile înainte de moţiune. Răzvan Cuc a chemat-o în biroul său pe Mădălina Mezei, şefa TAROM. „Mi-a spus că trebuie să anulăm nişe curse interne, ca să oprim accesul parlamentarilor la votarea moţunii de cenzură. Am spus că aşa ceva este imposibil, pentru că noi nu suntem stăpâni de sclavi. Iniţial era vorba despre cinci zboruri: Timişoara – două zboruri, Oradea, Satu Mare, Baia Mare. Mi-a cerut domnul ministru să identific senatorii şi deputații aflaţi la bord, i-am arătat, după care a zis că mă contactează a doua zi să-mi spună finalul deciziei“, a relatat Mezei.TAROM are contract cu Parlamentul şi deţine datele senatorilor şi deputaţilor care îşi achiziţionează bilete de avion.

Răzvan Cuc a confirmat faptul că s-a interesat câţi parlamentari zboară în ziua moţiunii. „Am întrebat-o, într-adevăr, pe doamna Mezei, ce parlamentari zboară, dacă totul este în regulă, şi dacă îşi fac cursele cum trebuie“, a declarat Răzvan Cuc, într-o coferinţă de presă susţinută la Ministerul Transporturilor. În urmă cu două luni, pe 26 august, tot din clădirea Ministerului Transporturilor, Răzvan Cuc critica faptul că informaţii referitoare la numele unui pasager al TAROM şi data când a efectuat o călătorie ajung în presă. Era vorba despre un zbor pe care chiar el îl efectuase la Salonic. „Nu vreau să cred că oricine pleacă cu o companie naţională poate ajunge subiect de presă. Este destul de îngrijorător pentru că acestea sunt lucruri confidenţiale. Iar dacă managementul TAROM nu poate să gestioneze astfel de lucruri este foarte periculos“, a declarat atunci Răzvan Cuc.

Miercuri, cu o zi înainte de moţiune. Ministrul Transporturilor merge acasă la şefa TAROM aproape de miezul nopţii. Cei doi discută pe stradă, în faţa locuinţei, porivit imaginilor difuzate de publicaţia ziuanews.ro.

„Da, confirm, dar sunt surprinsă cum au ajuns publice imaginile. Mi-a cerut să întârziem aeronavele mai mult de cinci ore“, a reacţionat Mădălina Mezei.