În contextul speculațiilor din ultimele zile cu privire la activitățile care vor fi permise după data de 15 mai, premierul Ludovic Orban a abordat subiectul redeschiderii bisericilor. Conform premierului, oportunitatea este încă în analiză, însă, din informațiile preliminare, cel mai probabil oficierea slujbelor se va face în aer liber, cu respectarea măsurile sanitare, respectiv cu necesitatea purtării măștilor.

„Suntem în curs de evaluare pentru fiecare restricție pe care am impus-o, și aferent a fiecărei măsuri de relaxare a restricțiilor. Se face o evaluare a riscului epidemiologic, evaluare care se face în baza a patru criterii principale.

În funcție de aceste evaluări luăm deciziile când se vor deschide activitățile. Deschiderea se va face gradual, relaxarea măsurilor de restricție va fi graduală, vom aștepta două săptămâni, practic vor fi etape de câte două săptămâni.

Vom face o evaluare extrem de riguroasă a efectelor relaxării pentru fiecare măsură și continuăm în funcție de evoluția epidemiei.

Cel mai probabil, oficierea slujbelor nu se vor face în spații închise, ci în afara bisericilor, în curte. Oricum vine vara și ele se vor putea organiza în bune condiții în afara bisericilor. Sigur, în condițiile de respectare a distanței fizice sanitare, cu portul măștii și cu alte reguli care vor fi impuse.”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Klaus Iohannis a declarat anterior că starea de urgență nu va mai fi prelungită pentru a doua oară, iar la data expirării acesteia, 15 mai, România va intra în starea de alertă.