OPINIE

Cătălin Deaconescu: De ce NU voi susine propunerea doamnei Firea de înfiinare a altor două companii municipale

Consilierul general PNL, Cătălin Deaconescu, are o opinie diferită faṭă de cea propusă de colegii săi de partid pentru scoaterea din impas a regiei de termoficare.

Fără schimbarea modelului economic care guvernează termoficarea în București, oricâte societăi ar înfiina doamna Firea, ele vor ajunge, mai devreme sau mai târziu, tot în faliment.

Nu poi opri efectele unei ilegalităi prin comiterea unor noi ilegalităi și este o chestiune de timp până o instană ar declara și noua societate ca fiind nelegală!

Despre companiile municipale:
Pe toată durata acestui mandat, administraia Firea-PSD-ALDE i-a tratat pe bucureșteni cu arogană și autosuficienă, nu a explicat măsurile propuse, iar decizia de a schimba modelul administrativ al Bucureștiului prin înfiinarea a 22 companii i-a aparinut în totalitate.
Decizia Curii de Apel prin care înfiinarea a 20 de societăi a fost declarată nelegală reprezintă marele eșec al administraiei Firea-PSD, chiar mai mare decât iminentul faliment al RADET. Doamna Firea trebuie să vină în faa Consiliului general să-și asume acest eșec și să propună măsuri de intrare în legalitate, cu aplicare imediată.
Primarul general trebuie să propună dizolvarea și lichidarea firmelor ilegale și să propună măsuri pentru limitarea pierderilor. De altfel, hotărârea judecătorească este definitivă şi executorie, nicio altă soluie juridică nu poate exista, în afara punerii ei în executare, prin dizolvarea și lichidarea tuturor acestor companii. Este singura soluie legală posibilă şi ea nu ine de vreo negociere politică.

Despre proiectul propus:
Prin actuala hotărâre propusă de Gabriela Firea, cei care au votat înfiinarea companiei Energetica, dar mai ales cei care au condus compania sau au influenat luarea unor măsuri, incearcă disperai să își acopererăspunderea, inclusiv cea penală sau patrimonială, prin votul Consiliului.( vezi Anexa 3)
Hotărârea, în forma în care a fost prezentată, ar trebui spartă în 3 hotărâri: una care să vizeze dizolvarea Energetica, alta care să vizeze înfiinarea unei companii pentru producerea, transportul, distribuia și furnizarea de apă caldă și căldură și a treia, eventual, prin care să se înfiineze o companie de servicii energetice.
Prin această Hotărâre nu se înfiinează doar o companie, Termoenergetica, care să preia funcia RADET, ci se și divizează CM Energetica, cea declarată nelegală. Când instana îi spune că CM Energetica NU există, nu ai ce să divizezi, trebuie să o lichidezi! Nu se poate diviza o entitate care nu mai există din 22 noiembrie, de la Decizia Curii de Apel. Toate actele subsecvente ȋnfiinṭării companiilor nelegale sunt nule, inclusiv contracte, licene sau actele de delegare ale serviciului public.
De asemenea, se înfiinează și o altă companie, a 23-a în mandatul Firea, CM Energetica Servicii București SA. Decizia de a înfiina și o companie de servicii energetice este o masură de politică publică ce vine ȋn totală contradicie cu ce a susinut PNL în ultimii 2 ani. Înfiinarea unei companii de servicii energetice cu capital aparinând unităilor administrativ teritoriale membre (București, Chiajna, Popești Leordeni) NU se justifică, atâta timp cât piaa oferă suficiente resurse în zona privată. Prin crearea acestei companii, piaa serviciilor energetice va fi distorsionată, iar preul serviciilor încredinate direct de alte structuri municipale (PMB, administraii, spitale, companii municipale) nu va fi unul real, de piaă, determinat în urma unor proceduri competitive de achiziie.
Ac Distribuie