Orașul american Topeka, capitala statului Kansas, luptă cu fenomenul depopulării ȋntr-un mod inedit. Autoritățile plătesc oamenii pentru a se muta și a munci aici.

Astfel, cei care aleg să ȋnchirieze un apartament și să locuiască ȋn micuțul orășel cel puțin un an, primesc de la municipalitate 10.000 de dolari. Iar cei care vor să cumpere o locuință pot primi chiar și 15.000 de dolari.

Topeka are 127.473 de locuitori și se confruntă cu o rată foarte mare a șomajului, fără precedent. Autoritățile locale au lansat campania ChooseTopeka.com, pentru a atrage câteva zeci de noi talente ȋn oraș. Succesul campaniei a depășit, ȋnsă, așteptările inițiatilor, primind ȋnscrieri nu doar de la americani, ci și de la europeni sau asiatici.

Costul vietii ȋn Topeka este cu aproximativ 10% sub cel mediu, la nivel de țară. Chiria ȋn oraș, cu tot cu utilități, este până ȋn 800 de dolari, iar salariul mediul anual e de 54.667 dolari. Un apartament costa ȋn jur de 125.000 de dolari.

Și alte orașe au apelat la strategii similare pentru a combate depopularea. Autoritățile din Sambuca, un orășel situat pe un deal ȋn Sicilia, pun la vânzare case pentru doar 1 euro. Majoritatea tinerilor de aici au migrat spre marile orașe, majoritatea locuitorilor fiind ȋn vârstă. Astfel, au rămas o mulțime de imobile goale, care stau să pice.

Cei care doresc să cumpere o casă ȋn Sambuca, la prețul special, trebuie să se angajeze că ȋn 3 ani o vor renova și să depună 5.000 de euro, garanție. Banii vor fi returnați după ce vor finalizare renovarea casei. Costul lucrărilor este estimat la 15.000 de euro.

Programul a stârnit interesul străinilor, mai mult decât pe cel al italienilor.