Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunțat, vineri, că a primit informații că anumiți angajații sunt obligați să vină la muncă, deși sunt înscriși în șomaj tehnic. Ministrul îi încurajează pe toți cei care sunt într-o astfel de situație să se adrese la Inspectoratele Teritoriale de Muncă.

"Sunt semnale în care, deși au declarat suspendarea temporară a activității pentru angajații lor, adică înscrierea lor în șomaj tehnic, în unele situații, angajatorii au cerut angajaților să vină la muncă.

Îi încurajăm pe cei care au trăit o asemenea situație să se adreseze ITM și să sesizeze aceste situații.

Trebuie să respectăm cu toții legea și trebuie să recunoaștem asumat că atunci când depui o cerere conform legii, cu suspendarea temporară a contractelor de muncă înseamnă că angajatul rămâne la domiciliu sau nu i se dau sarcini în această perioadă.

Am cerut ITM să urmărească în ce măsură sunt sesizări din partea angajaților cărora li s-a cerut să desfășoare activități, deși sunt trecuți în șomaj tehnic.

Șomajul tehnic a fost măsura pentru ca angajatorii să nu întrerupă legătura cu angajații și astfel, activitatea să poată reveni la normal", a declarat Violeta Alexandru.

Potrivit unui bilanț intermediar aferent perioadei 16 martie - 31 martie, peste 600.000 de angajaţi au fost sprijiniţi prin această măsură a şomajului tehnic.