Legea privind carantina și izolarea, modificată de Guvern astfel ȋncât să țină cont de deciziile CCR și trimisă către Parlament, a fost aspru criticată de PSD. Președintele social democraților, Marcel Ciolacu, l-a chemat pe secretarul de stat Raed Arafat la o discuție pe acest proiect.

„Dimineață, am avut o întâlnire la Parlament cu dl Raed Arafat și mai mulți colegi juriști pentru a găsi cele mai bune formulări la noua lege privind carantina și izolarea. Asta fiindcă Guvernul PNL elaborează și ne trimite în Parlament doar catastrofe pe care trebuie să le reparăm în regim de urgență. Ieri, i-am chemat la dezbatere pe experții societății civile, care ne-au ajutat să eliminăm aberațiile liberale ce atentau la drepturile și libertățile românilor. Azi, după discuția foarte aplicată cu dl Arafat, avem garanția că putem da votul final pe o lege coerentă și eficientă!”, susține Marcel Ciolacu.

Dezbaterea de ieri din Parlament s-a referit mai puțin la subiectul discuției - legea privind carantina și izolarea și a servit mai degrabă pentru promovarea teoriilor conspirației. „Virusul nu există”, „Sunt cazuri inventate”, „Nu trebuie să purtăm mască” sau „Guvernul trebuie să oblige populația să consume vitamina C și D” sunt doar câteva dintre concluziile așa-zisei dezbateri organizate de PSD. La dezbatere au fost invitați reprezentanții unor ONG-uri care promovează teoriile conspirației sau cadre medicale care se opun vaccinării și nu recunosc gravitatea pandemiei de Covid.

Printre măsurile propuse de PSD la proiectul Guvernului se numără înlocuirea carantinei obligatorii de 14 zile, impusă persoanelor care vin din zone roșii, cu un test pentru coronavirus.

Cu privire la carantinare, aceasta trebuie făcută individual cu consimțământul persoanei și făcută printr-un act administrativ care poate fi atacat în instanță. O altă modificare prevede că izolarea sau carantina nu pot fi decise de un singur medic.

„Internarea nevoluntară trebuie să fie ultima cale. Ar trebui întâi o izolare la domiciliu”, susține Oana Florea.