Pauperizarea populaṭiei sub guvernarea PSD-ALDE este principala nemulṭumire a românilor. Din acest motiv, opṭiunile la votarea europarlamentarilor se vor ȋndrepta către alte partide, iar PNL are cea mai mare şansă să depăşească scorul PSD. Ȋntr-un interviu apărut ȋn presă, Dan Cristian Popescu, singurul liberal care deṭine o funcṭie ȋn administraṭia bucureşteană, face o radiografie interesantă a situaṭiei politice actuale, dar face şi un pariu: PSD va pierde alegerile europarlamentare.

Liberalul Dan Cristian Popescu este viceprimarul Sectorului 2, ales ȋn urma scrutinului electoral din 2016. El spune că o prezenṭă de peste 40% la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019, PSD va pierde primul loc ȋn opṭiunea electoratului, iar PNL va deveni principalul partid din ṭară.

Acest rezultat pe care eu îl anticipez va reprezenta un vot de blam pentru PSD, Liviu Dragnea și Guvernele PSD-ALDE.

Să nu uităm că în urmă cu doi ani și jumătate, PSD a obinut la alegerile parlamentare peste 45% din voturi. Nu există, din câte știu, în istoria României, căderi atât de mari în încrederea electoratului, în cazul unui partid care a câștigat, cu un scor atât de mare, alegerile parlamentare, afirmă viceprimarul. Un politician ştie că orice guvernare erodează un partid aflat la Putere, dar o prăbuşire de la 46% la 23% arată cum este percepută guvernarea PSD-ALDE de către români. Populaia este nemulumită, culmea, chiar pe fondul unor creșteri salariale semnificative în sectorul bugetar. Din păcate, mare parte a acestor majorări salariale au fost diluate de inflaia galopantă și implicit de creșterea rapidă a preurilor. Degeaba îi dau cu o mână, dacă îi iau cu două! Pe moment, te bucuri dar când tragi linie și te uii în buzunar vezi că lucrurile nu stau chiar cum i s-a promis iniial, și a fost, vorba, doar de un fals cadou, comentează Dan Cristian Popescu. El susṭine că inflaia a scăpat de sub control, că există o presiune uriașă pe cursul de schimb, ceea ce va scumpi și mai mult în special produsele de import. Se merge într-o spirală care îngrijorează, la care se adaugă și avalanșa de decizii nocive la adresa mediului de afaceri, decizii aiuristice, adoptate fără o analiză, extrem de necesară, de impact. Spre exemplu, taxa pe lăcomie reprezintă o dovadă clară a lipsei de profesionalism a guvernărilor PSD. Pot să adaug aici și înfiinarea Fondului Suveran, o altă idee ruptă de orice realitate economică, iar exemplele pot continua la nesfârșit. Vorbim, evident, de tentative de deturnare a banilor publici, dar și în acest caz amatorismul actualilor guvernani șochează! Vorbim doar de ambiiile personale ale domnilor Dragnea, Vâlcov, Teodorovici etc, spune liberalul.

La toate acestea, trebuie să vedem incompetenṭa persoanelor care populează guvernul, care au politizat totul. Tocmai de aceea persoanele oneste şi profesioniste stau departe de politică din administraṭia centrală sau locală.

Subordonarea Justiṭiei

Asediul asupra Justiṭiei nu a fost anticipat de nimeni. “Într-adevăr, nu am crezut că într-un stat membru al Uniunii Europene se va ajunge la tentative făișe de subordonare a Justiiei. Astăzi , foarte muli români, dar și oficiali europeni, sunt șocai de modul în care PSD încearcă să schimbe legislaia, până la urmă, în favoarea unei singure persoane, Liviu Dragnea. Pot înelege că trebuie corectate anumite abuzuri, anumite încălcări ale legii, dar să modifici legislaia împotriva corupiei, să înfiinezi instituii prin care să controlezi magistraii, doar pentru că un lider de partid este disperat că va ajunge la închisoare, este o cale lungă, pe care eu unul nu am cum să nu o sancionez dur. Poate într-o ară din lumea a treia s-ar mai putea întâmpla aceste lucruri, însă noi suntem astăzi parte a Uniunii Europene. Este strigător la cer, cum un partid, o guvernare, a ales calea anti-europeană, încercând să tragă România cu ani în urmă, repet, pentru că un om, un lider, se teme de o decizie judecătorească. Toate eforturile europene ale României, imaginea ării noastre în lume, sunt practic, anihilate, de mizele personale ale unui singur om, afirmă Dan Cristian Popescu.

PNL putea puncta electoral mai mult

Derapajul major al PSD ar fi fost ocazia perfectă pentru PNL să facă mai mult și să puncteze electoral din plin, afirmă dezamăgit viceprimarul. “Din cauza acestei situaii, a dezamăgirii electoratului faă de partidele vechi, pe scena politică au câștigat teren, de-a lungul anilor, unele partide cu idei de sorginte, oarecum, comunistă, cu discurs demagogic, care au încercat să inducă cetăenilor mult-clamata teorie potrivit cărora toi liderii vechi și implicit partidele vechi sunt la fel. În realitate, o uriașă minciună! Vorbim aici de PNG, PPDD, Mișcarea Monicăi Macovei, experimente care au pornit în trombă dar care, logic, s-au desumflat repede. Diferena dintre promisiuni, realitate și așteptările populaiei a fost uriașă, iar picajul acestor formaiuni inerent. Am o ușoară dezamăgire legată de PNL pe care eu îl vedeam astăzi la 35%, dar consider că și în aceaste condiii, repet, PNL va obine pe 26 mai un scor electoral mai mare decât PSD. Se fac eforturi mari la nivelul conducerii centrale, a filialelor, de mobilizare a oamenilor. În București, există, din păcate, o ușoară inerie, latenă, însă, lucrurile pot avea o dinamică bună, comentează Popescu. El consideră că liderii şi membrii PNL vor fi mai dinamici dacă vor depăşi cu succes alegerile europarlamentare şi Klaus Iohannis va câştiga un nou mandat.

Efectul intrării lui Rareș Bogdan în PNL

Eu cred că este foarte importantă și are rolul de a dinamiza prezena la vot și implicit votul pentru PNL. De asemenea, fidelizează mult activul de partid. Dă o formă și o direcie mult mai clară listei anunată de PNL pentru Parlamentul European. Mai mult, elimină orice discuie privind o posibilă colaborare PSD-PNL și dă un mesaj foarte clar pentru electoratul nostru potrivit căruia PNL se conturează ca principalul partid din România, partid care va încerca să repare și îndrepte toate greșelile și abuzurile actualei guvernări. Și în plan politic, și în plan economic și în plan legislativ, au fost făcute greșeli majore care trebuie îndreptate rapid. Nu putem omite faptul că din punct de vedere macroeconomic România nu stă foarte bine, dovada fiind împrumuturile masive. Mesajul clar pe care îl dă prezena lui Rareș Bogdan pe listele partidului este că PNL vrea să repare greșelile făcute de PSD, nu să colaboreze cu acest partid, spune Dan Cristian Popescu.

Diferena dintre PNL și PSD

Sintagmatoi sunt la fel, clamată de multă vreme de PSD, a prins la votanii care nu se gândesc la soarta României. Cred că diferena majoră dintre PSD (astăzi în cazul său putem vorbi doar de o gașcă de persoane care ascultă orbește de Dragnea) și PNL este aceea că la PSD am văzut de fiecare dată că are o apetenă uriașă legată de corupie, de devalizarea banului public, pe fondul unui electorat, așa cum am spus, care nu își pune prea multe ȋntrebări. Largheea cu care liderii PSD au depășit și continuă să depășească anumite granie ale democraiei arată legătura acestui partid cu vechiul, cu influenele comunismului. Pe de altă parte, fără a jigni pe cineva, electoratul PNL este mult mai educat, mai bine pregătit și ca atare, ca ales PNL ești obligat să ai un autocontrol mult mai mare în cazul deciziilor politice, dar și a seleciilor oamenilor din partid. În cele două partide avem, de asemenea, două tipologii de politicieni, dincolo, evident, de diferena doctrinară, înelegerea și raportarea la economia de piaă, familie etc. PSD continuă să creadă în economia de tip socialist, vezi Fondul Suveran de Investiii, înfiinare de aprozare cu pre impus de stat. Reminiscenele comuniste persistă în gândirea liderilor PSD și acest lucru nu poate fi decât dăunător, susṭine Dan Cristian Popescu.

Despre Aliana 2020 USR-PLUS

Aliana 2020 USR-PLUS a apărut și câștigă teren pe acest fond de nemulumire a cetăenilor și de prăfuire a PNL. În mod normal, muli dintre oamenii din USR sau PLUS puteau fi membri PNL. Am văzut în ultimul timp la liderii USR și PLUS o apetenă destul de mare legată de unele idei de sorginte comunistă și chiar demagogice și îi văd evoluând către preluarea eșichierului de stânga al scenei politice. Consider că USR-PLUS va obine un scor electoral de 12-13% la alegerile europarlamentare, este previziunea liberalului.

Despre PMP, Pro România și ALDE

Partidul Mișcarea Populară, fiind un partid ombilical legat de Traian Băsescu, depinde de candidatura acestuia la europarlamentare. După europarlamentare, prevăd o fuziune cu PNL, indiferent dacă acest partid va accede sau nu în Parlamentul European. În cazul în care Traian Băsescu va conduce lista PMP pentru europarlamentare cred că PMP va depăși, la mustaă, 5%. În cazul în care Băsescu nu va candida, nu cred că va obine mai mult de 3% din voturi. Este nevoie, pentru electoratul de dreapta, de o fuziune între PNL și PMP după scrutinul din 26 mai.

Pe de altă parte, Pro România o să „muștesemnificativ din electoratul PSD, pe fondul problemelor cu care se confruntă pesediștii. Am văzut, în interiorul partidului, oameni tineri, mai bine pregătii decât cei de la PSD, mai atractivi pentru un segment al electoratului PSD. Cred că Pro România va face o figură frumoasă și va obine un scor de 7-8% cu posibilităi de creștere ulterioară, în funcie, evident, de anvergura candidatului la prezideniale. Dacă PSD nu va avea o reformă internă majoră, Pro România îi poate lua locul acestuia pe scena politică. Este clar că PSD, așa cum funcionează astăzi este un factor nociv uriaș pentru România. La rândul său, ALDE a preluat și el electorat de la PSD datorită lui Tăriceanu care are o imagine mai bună, chiar și în PSD, decât Dragnea. Și, ca atare, ALDE mușcă” din electoratul PSD. Prevăd tensiuni din ce în ce mai mari între cele două partide care ar putea culmina chiar cu ruperea coaliiei în acest an. Va obine, probabil, un scor de 9-10% la alegerile din 26 mai. Este un partid mai vechi decât Pro România, are mai muli parlamentari, oameni în funcii publice și filiale mai bine organizate, spune viceprimarul.

Alianṭe politice sub spectrul fraudelor electorale

Bineîneles că există riscul fraudării alegerilor, pe fondul disperării pierderii puterii de către PSD. Dar există mai ales riscul de a se lua măsuri la fel de nocive și iresponsabile în continuare. Dacă aș gândi, sută la sută electoral, aș spune că PSD trebuie lăsat să guverneze până la final pentru a-și rupe definitiv gâtul. Dacă gândim responsabil, respectând cetăeanul, nu putem să facem altceva decât să identificăm orice formulă posibilă pentru a scăpa, cât mai repede, de acest coșmar pentru români, PSD! Trebuie oprită, cât mai rapid, această nebunie privind intervenionismul, atacul constant la piaa liberă și abuzurile la adresa Justiiei, consideră Dan Cristian Popescu.