Primarul Gabriela Firea a decis, la începutul acestei săptămâni, să îl demită pe managerul Circului Metropolitan București, Bogdan Stanoevici. Poate fi doar o coincidență faptul că Stanoevici ocupă funcția la conducerea Circului din anul 2017, iar hotărârea de demitere vine la doar o săptămână după ce acesta și-a anunțat intenția de a candida la Primăria Capitalei. Firea și Stanoevici erau de altfel percepuți ca făcând parte din aceeași tabără, fostul director al circului ocupând poziția de ministru pentru Romanii de pretutindeni în guvernul PSD, condus de Victor Ponta.Primăria Capitalei a justificat demiterea de la Circ prin managementul defectuos pe care Corpul de Control al primarului l-a identificat la această instituție. Conform raportului, banii publici ar fi fost folosiți discreționar de către manager, prin achiziții și contracte nejustificate și neprofitabile.


Astfel, "în decursul anilor 2017-2018, au fost achiziționate trei producții artistice din străinătate în valoare totală de 595.000 euro, care au adus încasări totale de doar 52.000 euro, deși managerul are că atribuție principală urmărirea modului de realizare a veniturilor proprii programate și găsirea de soluții pentru creșterea acestora'".

În plus, "din analiza modului în care au fost încheiate aceste contracte s-au constatat mai multe deficiente, dintre care amintim:

-nu a fost prezentată modalitatea prin care s-a ajuns să fie ales producătorul extern;

-contractele externe sunt semnate doar de managerul instituției și nu prezintă viză de control financiar preventiv propriu și nici viză de legalitate juridică".

În concluzie, s-a constatat o folosire "ineficientă și neeficace a fondurilor publice fără a există o corelație cu respectarea principiilor necesității, oportunității, legalității și regularității conform legii", arată PMB.

Pentru a combate speculațiile cu privire la motivele demiterii în comunicatul transmis, Primăria Capitalei mai menționează că acest control demarat în noiembrie 2019 "nu are implicații politice, nu are nici o legătură cu candidatură domnului Bogdan Stanoevici la alegerile prezidențiale sau/și locale, aceste acțiuni desfășurându-se constant, la toate instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei, conform legii".