Stafilococul auriu a făcut din nou ravagii la Maternitatea Giuleşti la începutul lunii mai. Unitatea medicală a fost închisă o vreme pentru igienizare şi redeschisă, deşi Consiliul General a aprobat mutarea spitalului într-o clădire curată, neinfectată. Avem un aparat de neutralizare a acestor infecṭii la Spitalul Victor Babeş, care putea fi folosit la Giuleşti. Iresponsabilitate, nesimṭire, prostie sau crimă?

Cu 6 luni în urmă, la Spitalul Victor Babeş a fost testat un aparat de provenienṭă americană care avea rolul să neutralizeze infecṭiile din spitale. Rezultatul a fost favorabil, iar rezultatele testelor au fost uimitoare. Bacteriile au dispărut. Planul declarat al Primăriei Capitalei era ca toate spitalele pe care le are în subordine să fie dotate cu această aparatură de ultimă generaṭie. Primarul Capitalei a promis acest lucru, pe 25 februarie 2019. Dar Gabriela Firea a uitat, iar în proiectul de buget al ASSMB aferent anului 2019, achiziia aparaturii care distruge bacteriile din spitale a dispărut cu totul. Firea se mulṭumeşte să dea bani pentru studii de fezabilitate, borduri sau construcṭia de alei în incinta spitalelor.

După ce au apărut alte cazuri cu nou-născuṭi contaminaṭi cu stafilococ auriu, Firea este preocupată de sârma din colonul ei, de procese şi, desigur, de imagine.

Explicaṭiile ministrului Pintea

Ministerul Sănătăṭii declara că bebeluşii infectaṭi sunt in stare stabilă după ce au fost mutaṭi la Spitalul Grigore Alexandrescu. Ministrul Sorina Pintea nu se poate preface că nu ştie de proiectul aparatului care distruge bacteriile din spitale. Ea are cel puṭin decenṭa să anunṭe nişte rezultate. Ea a spus că patru angajate ale Maternităţii Giuleşti au fost depistate cu stafilococ pozitiv, în urma rezultatelor de la exudate, dar se aşteaptă şi cele de la probele trimise de la Institutul Cantacuzino, pentru a se stabili dacă există legătură cu îmbolnăvirea nou-născuţilor. De asemenea, patru probe sterile de apă au fost neconforme, a mai spus Pintea.

Rezultatele au relevat patru probe pozitive de la exudate, în cazul unei moaşe care lucrează la blocul operator, două asistente de la salonul de nou-născuţi şi o infirmieră de la salonul de nou-născuţi. S-a depistat prezenţa stafilococului pozitiv în toate cele patru cazuri, a anunţat, joi, ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea.

De asemenea, continuă verificările foilor de observaţie ale tuturor copiilor născuţi în această maternitate, precum şi a măsurilor de dezinfecţie şi sterilizare.