Magistraţii de la Tribunalul și Curtea de Apel București intră în grevă pe perioadă nedeterminată. Anunţul a fost făcut ieri şi vine pe fondul nemulţumirilor privind eliminarea pensiilor speciale.

„Adunarea Generală a Judecătorilor Curţii de Apel Bucureşti, întrunită în şedinţa din 21 ianuarie 2020, la convocarea Secţiei pentru judecători din cadrul CSM: a hotărât, cu unanimitate, că iminenta abrogare a dispoziţiilor legale care consacră pensia de serviciu pentru judecători, este de natură a încălca independenţa şi a afecta statutul constituţional al acestora; a hotărât, cu majoritate, suplimentarea ordinii de zi şi suspendarea activităţii de judecată începând cu data de 22 ianuarie 2020 şi până la revenirea celorlalte puteri ale statului asupra demersului de eliminare a pensiei de serviciu a magistraţilor”, a anunțat, ieri, Curtea de Apel Bucureşti.

Un anunț similar a fost făcut şi de Tribunalul Capitalei.

Astfel, începând de miercuri, judecătorii vor soluționa doar cazurile urgente. Vor fi luate în discuție, în materie civilă, cauzele cu minori, iar în materie penală, cauzele referitoare la măsurile preventive.

Pe 28 ianuarie, pe masa parlamentarilor se va afla legea privind eliminarea pensiilor de serviciu. Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor a emis deja un raport favorabil pentru abrogarea pensiilor speciale.

În ultimele săptămâni, mai mulți magistrați, dar și alți angajați din sistemul de justiție și-au manifestat nemulțumirea față de această măsură despre care spun că e neconstituțională și incorectă.

De altfel, Tribunalul Capitalei, Curtea de Apel București și alte instanțe din țară și-au suspendat activitatea și în luna decembrie, având la bază aceleași considerente.

Acțiunilor de protest li s-au alăturat și procurori din cadrul mai multor parchete din țară, dar și grefierii.