Înainte de votul pentru învestirea noului Guvern Orban, programat inițial pentru începutul săptămânii viitoare, Președintele Klaus Iohannis a convocat conducerea Partidului Național Liberal la o discuție privind strategia de guvernare a partidului precum și modul în care PNL va aborda viitoarele alegeri.

Surse din interiorul PNL declară că președintele le-ar fi cerut miniștrilor liberali să nu mai trateze în spațiul public teme ridicate de PSD, precum creșterile de pensii și salarii, ci să se concentreze pe proiecte de investiții și dezvoltare, conform doctrinei partidului.

Se pare că în aceeași discuție ar fi fost abordată și relația dintre PNL și reprezentanții USR-PLUS. Astfel, președintele le-ar fi recomandat liberalilor să nu îi atace pe aceștia din urmă și chiar să ia în calcul o guvernare în alianță.

Același mesaj de apropiere de USR a fost transmis săptămâna aceasta și de premier, care i-a numit ”parteneri dezirabili”.

„Mă mâhnește atitudinea pe care o au în ultima perioadă. N-am răspuns, nu voi răspunde în niciun fel acestor atitudini pe care nu le consider normale, cu atât mai mult cu cât partenerii de la USR știu foarte bine că gândirea pe care o avem este aceea de a avea un proiect comun de guvernare și nu cred că face bine pentru coeziunea forțelor democratice, pro democrație, pro orientare euro-atlantică nu cred că face bine această atitudine pe care o au, care practic îi plasează umăr la umăr alături de PSD”, a declarat Ludovic Orban.

Pe de altă parte, în ceea ce privește alegerile locale, se pare că perspectiva candidaturilor comune PNL – USR – PLUS este tot mai îndepărtată. Șeful statului le-a recomandat liderilor PNL prezenți la întâlnire să nu facă alianțe decât acolo unde nu pot câștiga singuri primăriile și Consiliile Județene.