Guvernul a anunțat că a trimis președintelui nominalizările pentru câteva portofolii. Iulian Iancu a fost numit vicepremier pe probleme economice. Despre Iulian Iancu se spune că ar fi ”omul Gazprom”. Gabriel Dumitrașcu, vicepreședinte PNL București, comentează de ce vrea ca președintele Klaus Iohannis să respingă propunerea lui Iulian Iancu.

”Iulian Iancu acționează de mai bine de 15 ani ca un "ministru din umbră" informal al PSD pe probleme energetice, având un cuvânt greu de spus la configurarea, dezbaterea sau amânarea tuturor politicilor și proiectelor de legi legate de sectorul energiei, dar și în numirile de miniștri, secretari de stat și directori din sectorul energetic, precum și în numirile din conducerea ANRE.
Dacă azi sectorul energetic, unde România deține tradiție, expertiză, resurse și avantaje competitive geostrategice este la un pas de prăbușire, trebuie să-i “mulțumească” în primul rând lui Iancu.
Din poziția de veșnic deputat (patru mandate) și președinte al Comisiei de industrii și energie, Iancu a comandat cum și când a vrut el debandada legislativă și de politici care a înghețat dezvoltarea exploatării gazelor din Marea Neagră, haosul din sectorul energiei regenerabile, cadrul economic defavorabil modernizării și primenirii capacităților de producție, colapsul sistemelor centralizate de alimentare cu energie termică, creșterea prețurilor la energie electrică, termică și gaze naturale.
Un tip pe cât de inteligent, pe atât de orgolios, aș putea spune ultimul “gorbaciovist” din PSD, cum spunea un coleg de-al său “îi place să emită teorii, îi place să iasă în față, să ia prim-planul, dar numai din dorința de a fi premiat pentru cunoștințele acumulate”, Iancu și-a dorit mereu o poziție de ministru pe care nu a reușit să o obțină în ciuda zbaterilor personale și lobby-ului făcut pentru el de personaje grele și interesate de serviciile lui, ca Ion Niculae sau Gabriel Comănescu.
Propunerea lui Iulian Iancu ca viceprim-ministru, coordonator al politicilor economice ale Guvernului, prin profilul personajului caracterizat de colegul său de partid Georgian Pop, președintele al Comisiei de control a SRI:”Atenţie la acest tip – el este cumpărat de Gazprom (he’s owned by Gazprom)”, intră în coloziune cu recentele orientări din declarația comună româno-americană.
Faptul că nu e un europen credibil și frecventabil o demonstrează și cele numai 2 voturi obținute de Iancu ca propunere a României pentru Agenția Europeană de Reglementare în Energie.
Pe scurt: un om care prin pozițiile deținute putea să facă enorm pentru binele României și al românilor, dar a preferat să facă doar pentru el și ai luiȚ, scrie Gabriel Dumitrașcu.