Președintele Societății Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a anunțat că în scurt timp va începe testarea în România a unui medicament pentru COVID-19. Medicamentul a fost dezvoltat de o companie americană.

Conform declarațiilor dr. Alexandru Rafila, medicamentul care urmează să fie testat în România a avut rezultate încurajatoare după primele teste.

„Am făcut demersuri la biroul OMS pentru Europa și mă bucur că am reușit să includem și România, probabil Institutul Matei Balș, pe lista centrelor unde se va face studiul clinic de faza 3 pentru acest medicament. Studiul va înrola mai mulți pacienți din mai multe țări, alături de alte produse, astfel încât la sfârșitul lui să existe suficiente argumente pentru autoritatea americană, FDA, să poată da aprobarea de producție și punere pe piață. În câteva luni de zile cred că acest medicament va fi disponibil”, a precizat prof. univ. dr. Rafila.

În Europa au început deja testele clinice experimentale cu medicamente pentru tratarea COVID-19. Testele includ 3.200 de pacienţi din Olanda, Belgia, Luxembourg, Marea Britanie, Spania şi Franţa.

Tratamentele experimentale includ folosirea medicamentelor Remdesivir, utilizat în tratarea Ebola, Lopinavir/Ritonavir, utilizat pentru tratamentul anti-HIV/SIDA şi hidroxiclorochina, utilizată în tratarea malariei. "Lista medicamentelor potenţiale se bazează pe lista unor tratamente experimentale clasificate ca prioritare de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).