Tichete de masǎ, vouchere de vacanțǎ, salarii majorate, dar și pomeni electorale acordate de Primǎria Capitalei. Acesta este tabloul “sǎrǎciei bugetare” din București din domeniul educației. Ȋn acest timp, școlile cad pradǎ incendiilor și li se prǎbușesc tavanele din cauza lipsei investițiilor sau a lucrǎrilor de proastǎ calitate.

Primǎrița Capitalei a avut grijǎ sǎ-i fidelizeze pe profesorii bucureșteni. Ea a alocat un buget de peste 70 de milioane de lei (peste 15 milioane de euro) pentru 4 ani pentru vacanțele cadrelor didactice și ale studenților. Ȋn primii doi ani de mandat, Gabriela Firea a trimis ȋn Grecia, la mare și la munte 5.500 de profesori și 39.000 de studenți. “Distracția” a fost asiguratǎ de bucureșteni pentru 35.000 de lei. Niciun cadru didactic nu a ieșit public sǎ reclame imoralitatea acestor cheltuieli, iar de vǎicǎreli se ocupǎ sindicaliștii care-i reprezintǎ. Din cele 403 de școli bucureștene, doar 5 au autorizații de incendii, iar consolidǎrile și reparațiile sunt fǎcute de mântuialǎ sau bat pasul pe loc. Pentru suma totalǎ de 15 milioane de euro, prețul taberelor, 150 de școli ar fi primit autorizații de incendii în urma lucrărilor specifice la un cost mediu de 100.000 euro/lucrare. Anunțul a fost fǎcut de Centrul de Proiecte Educaționale și Sportive al Municipiului București.

La ȋnceputul verii Firea anunța cǎ ȋn fiecare sector vor exista grǎdinițe deschise pe timpul verii, dar proiectul a fost abandonat, pentru cǎ educatorii și personalul auxialiar au refuzat sǎ munceascǎ pe timpul verii.