Reȋntors ȋn atenṭia publică, Nicuşor Dan susṭine că a discutat cu liderul PNL, Ludovic Orban, despre o posibilă candidatură unică a USR-PNL-PLUS. El ȋşi argumentează propunerea apelând la succesul USR din 2016 de la alegerile locale, când s-a plasat pe al doilea loc ȋn preferinṭele bucureştenilor cu 25%. Ȋn prezent, liberalii au anunṭat o evaluare internă a aspiranṭilor săi la funcṭia de primar general, care ar trebui sa fie publicată zilele acestea.

Ȋn interviul acordat de Nicuşor Dan pentru Adevărul Live se vorbeşte despre planurile politice ale parlamentarului. „Singura şansă a dreptei - USR, PLUS, PNL- e să aibă candidat comun pentru Primăria Capitalei şi eu cred că sunt potrivit să fiu candidatul comun, a afirmat răspicat Nicuşor Dan. El spune că este interesat ȋn continuare de o candidatură la Primăria Capitalei. “În 2016 a fost un uriaş succes ca demersul din 2012, continuat cu mai mulţi oameni să ia 25% în Bucureşti şi şase luni mai târziu 10% la parlamentare. Dacă erau alegeri în două tururi, aveam mari şanse să fiu primar. În 2020 suntem în altă paradigmă. Avem o experienţă din 2016 şi singura şansă a dreptei, adică USR, PLUS, PNL, să aibă candidat comun şi eu cred că sunt potrivit să fiu candidatul comun. Rămâne ca reprezentanţii acestor partide să agreeze ce cred eu, comentează parlamentarul.

El susṭine că acum oamenii vor soluţii şi nu doar oameni noi. “Opoziţia actuală e obligată să aibă un singur candidat. Eu spun că principala competiţie pe dreapta trebuie să fie o competiţie de proiect. Cum ar trebui să fie ales candidatul de dreapta? Eu consider că trebuie să existe maturitate şi la candidaţi, şi la partide, pentru a fi ales candidatul care are cele mai mari şanse să câştige, precizează Nicuşor Dan.

El afirmă că ar fi câştigat detaşat alegerile din 2016 dacă USR şi PNL l-ar fi susṭinut. “Am greşit cu toţii atunci. Cel mai mult a greşit atunci PNLmai spune Dan.

El susṭine că a discutat cu mau multă lume, inclusiv cu Ludovic Orban. “Suntem oameni politici şi avem obligaţia să scăpăm în 2020 de PSD. Sper să avem maturitatea să o facem, a declarat Nicuşor Dan. El consideră că PSD ȋl va nominaliza pe Gabriel Mutu, actual primar al Sectorului 6, pentru candidatura la Primăria Capitalei, iar Gabriela Firea va candida ca independent.

Replica aspiranṭilor PNL

cursa_2 Consilierul general Ciprian Ciucu (foto) ȋşi aminteşte cât de virulent a atacat Nicuşor Dan PNL ȋn 2016. “Dacă vorbim de o aliană, un candidat care nu a atacat cele trei partide, ar media mai bine relaiile interumane. Dar nu sunt absurd, Nicușor este un candidat valid, a demonstrat-o în trecut. Cu o condiie esenială: să nu mai vină cu texte de genul <dai-vă la o parte, susinei-mă pe mine>. Oricine vrea să fie candidatul legitim al dreptei, trebuie să poată demonstra ce poate. Pentru asta, o serie de dezbateri, urmată de un tur de alegeri primare sau de un sondaj profesionist şi independet este soluia. Dacă Niciuşor Dan este cel mai bun, şi o demonstrează, nu am probleme, chiar îl voi susine. Dacă eu sau Vlad Voiculescu suntem mai pregătii să o batem pe Firea/PSD, cel mai bun să mergă mai departe, inclusiv cu susinerea domnului Dan. Plus că...electoratul de dreapta are nevoie de această dezbatere, și-o dorește. Fiecare dintre noi avem merite și susinători, trebuie să fim împreună, ne-a declarat Ciprian Ciucu.

gd Gabriel Dumitraşcu (foto) este un alt liberal care aspiră la poziṭia de primar general.Vicepresedintele PNL Bucuresti consideră că numai dreapta poate debloca orasul paralizat de lipsa investiṭiilor.

Mă bucur că domnul Dan a realizat faptul că opoziia are șanse mai multe să câștige Primăria Capitalei dacă merge cu un singur candidat. La alegerile din 2016, deși i s-a propus să mergem în echipă, a refuzat. Poate era mai bine dacă atunci toi actorii aveau maturitatea politică necesară și nu se pierdea Bucureștiul. Din păcate, cu administraia Firea, noi toi am pierdut 4 ani. Orașul s-a blocat. Investiiile au fost stopate. Avem o administraie dezastruoasă.

O poziie matură a opoziiei trebuie să plece de la ceea ce vrea ara: schimbarea puterii PSD-ALDE și maximizarea șanselor pentru atingerea obiectivele majore: câștigarea alegerilor prezideniale, câștigarea alegerilor locale, inclusiv în București și în marile orașe, și câștigarea majorităii în urma alegerilor parlamentare și formarea guvernului. O opoziie unită se poate construi doar pe baza valorilor şi principiilor comune, care vor trebuie transpuse în programe care să aducă soluii la problemele reale ale oamenilor și pe această bază să câștige încrederea alegătorilor. O opoziie unită se poate forma doar respectând și sprijinind ceea ce are deja fiecare partid, alocând resursele comune pentru păstrarea poziiilor politice și administrative deja deinute și împărind celelalte poziii vizate printr-un sistem care să fie la final echitabil pentru toi contributorii la efortul comun.

Revenind la București, Dreapta trebuie să vină la putere și să dezvolte orașul, să pornească investiiile. Avem nevoie ca de aer să investim în termoficare, străzi, transport și spitale. Orice zi care trece crește riscul de blocaj total. Ali patru ani înseamnă colaps pentru București.

Va trebui să vedem la acel moment care dintre candidai are șansa cea mai bună. Nu contează din partea cărui partid&n