Cabinetele de medicină de familie vor fi scutite de la plata impozitului pe clădirea în care își desfășoară activitatea. Legea care prevede această facilitate a fost promulgată marți de președintele Klaus Iohannis.

Sunt scutite de la plata impozitului pe clădire unităţile sanitare publice, precum şi cabinetele de medicină de familie, cu excepţia încăperilor folosite pentru activități economice.

Proiectul de lege a fost inițiat de un grup de deputați PNL. Conform liderului de grup, Florin Roman, proiectul nu este o idee nouă, ci reinstituie o stare de fapt din anul 2015.

„Până în 2015, cabinetele medicilor de familie, alături de spitale și clinici erau scutite de la plata impozitului pe clădire, dar prin modificarea codului fiscal, guvernul PSD a eliminat aceasta facilitate.

Măsura exceptării sediilor cabinetelor medicilor de familie de la plata impozitului pe teren este așteptată de breaslă, pentru a înlătura inechitățile, dar și discriminarea cu unitățile sanitare publice, mai ales în contextul greutăților de ordin financiar din ultimii ani.

Legea adoptată de Camera Deputaților are și un impact bugetar nesemnificativ asupra bugetelor locale, ținând cont de numărul mic de cabinete ale medicilor de familie, la nivel local. Propunerea pe care am făcut-o și care s-a concretizat prin lege, modifică Codul Fiscal și readuce medicii de familie, la exceptarea de care beneficiau până în 2015.”, a declarat liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman.