Premierul interimar Ludovic Orban a renunțat la calitatea de premier desemnat, a anunțat în această seară Președintele Klaus Iohannis, într-o conferință de presă, la Cotroceni.

„În această seară, dl. Ludovic Orban și-a depus mandatul de prim ministru desemnat. Motivația este pe cât de simplă pe atât de clară. Regulamentul activităților comune din Parlament prevede un termen de 15 zile în care trebuie să se pronunțe camerele reunite asupra propunerii de guvern. Aceste 15 zile s-au epuizat fără să se fi votat. În esență, se datorează această situație PSD-ului. Din cauza PSD, care a boicotat ședința de ieri, nu s-a putut da un vot. Riscăm să intrăm într-un blocaj, este ultimul lucru pe care ni-l dorim.”, a declarat Iohannis.

Renunțarea lui Orban la nominalizarea pentru a forma un nou guvern vine în urma deciziei CCR de luni care a declarat neconstituțională desemnarea premierului interimar pentru un nou mandat. În urma depunerii mandatului, procedura de nominalizare a unui nou premier va fi reluată.

„Am acceptat această depunere de mandat din partea domnului Ludovic Orban. Prin urmare, voi convoca consultări cu partidele parlamentare, care vor începe mâine la ora 16:00 și se vor termina în jurul orei 20:00, după care voi veni în fața națiunii și voi face o delarație prin care să informez asupra decizie”, a anunțat președintele.

Programul consultărilor cu partidele:

PNL - 16:00

PSD - 16:30

USR - 17:00

UMDR - 17:30

PMP - 18:00

ALDE - 18:30

Pro Europa - 19:00

Minorități - 19:30