Premierul Ludovic Orban a spus la Digi24 că nu se teme de moțiunea de cenzură "ridicolă" cu care amenință PSD, ALDE și Pro România, în contextul în care Guvernul nu a cerut încuviințarea Parlamentului pentru prelungirea Stării de alertă.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, acuzase Guvernul Orban de un „abuz imens” și a spus că social-democrații vor depune o moțiune de cenzură care va fi „fatală” Guvernului, pentru faptul că Executivul nu a cerut încuviințarea Parlamentului. Premierul spune însă că o „moțiune de cenzură nu are niciun fundament”, pentru că CCR a dat dreptate Guvernului. „Ar fi o moțiune de cenzură ridicolă care ar face parte numai dintr-o hărțuială politică”, a adăugat Orban.

„Decizia CCR nu se referă la reglementarea legală din Legea 55 care constituie baza legală pentru Hotărârea de Guvern de instituire a Stării de alertă și de prelungire a Stării de alertă. Deci nu există discuții pe tema asta, legea este clară în privința asta și toate actele normative adoptate în baza Legii 55 au bază legală.

Curtea Constituțională a stabilit că Parlamentul nu poate să cenzureze Hotărârea de Guvern. Ar fi fost o încălcare grosolană a separației puterilor în stat.

Acum de ce să mai depună moțiune? Că am avut dreptate? Eu ce le-am spus în scrisoarea le-am transmis-o la Parlament? Le-am spus că nu au prevăzut în lege în mod expres nevoia de încuviințare, de aprobare de către Parlament a prelungirii stării de alertă.

Acum, Curtea îmi spune că nici măcar instituirea Stării de alertă, sau conținutul hotărârii de Guvern prin care se instituie Starea de alertă nu poate fi supusă cenzurii printr-o hotărâre a Parlamentului.

Adică să depună moțiune de cenzură că am avut dreptate? Bine, eu sunt obișnuit să am dreptate, pe de o parte în polemica cu Opoziția dominată de PSD și în același timp să fiu atacat public pentru că s-a dovedit că am dreptate.

O moțiune de cenzură împotriva Guvernului pe care îl conduc nu are niciun fundament, niciun motiv real. Ar fi o moțiune de cenzură ridicolă care ar face parte numai dintr-o hărțuială politică, chestie cu care se ocupă cei din Opoziție, în loc să fie preocupați să pună și ei umărul la rezolvarea problemelor foarte mari cu care se confruntă societatea și economia românească”, a declarat Premierul.