Un alt proiect de hotãrâre care va fi votat de Consiliul General al Capitalei vizeazã “prevenirea abandonului şcolar” din Bucureşti. 450 de lei pe an pentru cumpãrarea de rechizite şcolare vor putea primi pãrinţii care au venituri cumulate pânã în 1.900 de lei.

Pentru cã nu voteazã oferta Gabrielei Firea este mai modestã faţã de dãrnicia demonstratã cu vârstnicii plimbaţi în recia. Pãrinţii care au copii cu vârste între 6 şi 14 ani vor primi un sprijin financiar de 450 de lei dacã odraslele sunt înscrise într-o formã de învãţãmânt publicã sau privatã. Pentru a beneficia de acest ajutor, pãrinţii trebuie sã cumuleze mai multe condiţii> sã nu aibã datorii restante la taxele şi impozitele locale, sã deţinã forme legale de rezidenţã în Capitalã de cel puţihn 6 luni, adeverinţe cã minorul urmeazã o formã de învãţãmânt şi altele.

Rambursare întârziatã

Informaţia a apãrut deja pe reţelele de socializare, iar cei mai mulţi oameni considerã cã mãsura nu-şi va atinge scopul. În primul rând, spun bucureştenii, aceasta este o mãsurã pentru “o anumitã etnie”. A. A. spune cã “fenomenul are cauze socio-psihologice mult mai adânci. Dacă ar fi să studiem mai profund, am constata că, cel puțin în București, el afectează preponderent o anumită etnie și că nu e vorba doar despre sărăcie, ci și despre nivelul de educație scăzut din familiile respective, despre o anumită reticență față de orice instituție a statului. Părinții nu înțeleg rostul continuării educației copiilor, preferând să-i implice în alte activități aducătoare de avantaje materiale pentru ei. Astfel că ar fi necesar un set de măsuri care să includă nu doar sprijinul financiar, țintit către familiile cu venituri mici, ci și mãsuri precum sistarea oricăror ajutoare sociale pentru familiile în care se manifestă abandonul școlar, inventarierea familiilor în care există riscul abandonului și depunerea unui efort pentru a convinge părinții asupra avantajelor continuării procesului educaţional etc”.

Alţi internauţi spun cã în forma propusă, măsura nu își va atinge scopul declarat, poate va contribui doar la împlinirea scopurilor electorale ale Firea-PSD”. Argumentul acestora se referã la mecanismul de acordare a ajutorului, care este de tip ramburs, adică părinții trebuie să cumpere mai întâi rechizitele și apoi să ceară decontarea lor la DGAS. Închipuți-vă o familie în situație de risc de sărăcie, cu patru copii, de unde plătește 1.800 lei pe rechizite și apoi așteaptă o lună sau două să îi deconteze primăria?”, comenteazã consilierul general PNL, Cãtãlin Deaconescu.
Oamenii mai spun cã cei mai mulți copii abandonează o formă de școlarizare după 14 ani.
Potrivit UNICEF, motivele abandonului şcolar nu sunt rechizitele, ci lipsa banilor pentru haine, care nu sunt incluse în proiect.