După ce primele 2 luni de iarnă ne-au dat mai degrabă senzația unei primăveri timpurii, iată că meteorologii ne anunță că nici luna februarie nu va veni cu temperaturi normale pentru această perioadă.

„În a doua lună de iarnă vom înregistra cu siguranţă un plus, pentru că şi în următoarele zile, până la finele lunii ianuarie, în bună parte din ţară, vom avea valori ridicate coroborat cu perioada din calendar. Chiar şi debutul lunii februarie va păstra aceeaşi tendinţă, conform estimărilor meteorologice valabile pentru următoarele patru săptămâni. Astfel, observăm pentru săptămâna 27 ianuarie - 3 februarie abateri termice pozitive semnificative în toată ţara, cu cele mai mari valori în special în regiunile din sudul şi sud-estul ţării. Pe de altă parte, veştile sunt bune pentru zonele din partea de vest, centru şi nord-est a ţării, acolo unde ne aşteptăm ca, în următoarea perioadă, să avem precipitaţii însemnate cantitativ, exceptând din păcate partea de sud, sud-est şi est, unde tendinţa cantităţilor de precipitaţii rămâne spre deficit”, a explicat
Elena Mateescu, director general al Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM).

Deși absența zăpezii și a temperaturilor la limita înghețului înseamnă economie pentru drumari și administrațiile locale și confort pentru populație, agricultorii sunt îngrijorați cu privire la recoltele din acest an. Aceștia avertizează că lipsa precipitațiilor și diferențele mari de temperatură de la zi la noapte afectează creșterea plantelor și pot însemna o reducere cu până la 30% a producției agricole, care cu siguranță va atrage după sine și o creștere a prețurilor.