După o ședință a comitetului executiv înecată în lacrimi și scandal, care s-a întins până târziu în noapte, din sediul PSD din Kiseleff a ieșit fum alb. Partidul are un nou conducător, momentan unul interimar.

Deși este de aproape 25 ani membru PSD și a deținut mai multe funcții la nivel local și central, Marcel Ciolacu este un nume mai puțin cunoscut în prim-planul politic.

Și-a început cariera politică la Buzău, ca membru fondator al PSD. Este la al doilea mandat de deputat, iar după retragerea forțată a lui Liviu Dragnea a preluat funcția de președinte al Camerei Deputaților. Înainte de a ajunge în Parlament, a fost viceprimar în Buzău, prefect interimar (2005), consilier local, consilier județean, și a condus o firmă a primăriei municipiului.

A crescut în politică pe lângă doi grei ai PSD din acei ani: senatorul Ion Vasile și fostul primar al Buzăului, Constantin Boșcodeală. Din acea perioadă datează și fotografiile alături de Omar Hayssam, omul de afaceri sirian condamnat pentru răpirea celor trei ziariști români în Irak.

A ajuns la Palatul Victoria în 2017, propulsat de Liviu Dragnea, un apropiat la acea vreme, în funcția de vicepremier al Guvernului Tudose. Deși era perceput ca un protejat al lui Dragnea, odată cu scindarea produsă între conducerea PSD și Premierul Tudose, Ciolacu a ales tabăra celui din urmă și a demisionat din Guvern.

Perioada în care a ocupat funcția de vicepremier i-a oferit ocazia de a-și consolida poziția în partid, impunându-și mai mulți oameni de încredere la conducerea unor instituții de stat și fiind perceput de activul PSD ca un potențial lider echilibrat, cu capacitate de a dialoga atât cu Cotroceniul cât și cu Opoziția și instituțiile din domeniul securității.