Vicepreședintele PNL București, Gabriel Dumitraşcu, candidat la funcţia de primar general, susţine cã un nou Plan Urbanistic General (PUG) ar fi soluţia pentru o dezvoltare civilizatã a oraşului şi al traficului. Ați înlocuit cozile de la carne, din vremea lui Ceaușescu, cu cozile din trafic”, reproşeazã liberalul actualului Guvern.

"Bucureștiul funcționează în acest moment în baza unui PUG realizat în 2010, care la acest moment este total depășit. Deși trebuia refăcut, din cauza incompetenței administrației locale el a fost prelungit în 2012, 2015, 2018. Efectele lipsei unui PUG modernizat le vedem cu toții și le resimțim în viața de zi cu zi. La nivelul orașului se constată practicarea la scară largă a urbanismului derogatoriu, adică aprobarea unor Planuri Urbanistice Zonale (PUZ-uri) pe suprafețe variabile, care au dat naștere la dezvoltări întâmplătoare și minimal corelate. Mai mult de atât, astăzi s-a ajuns la elaborarea PUZ-urilor de sector înainte de a avea un PUG. În aceste condiții, nu putem nici măcar visa la o fluidizare a traficului, la o creștere a calității vieţii. PSD conduce Bucureștiul de 10 ani. L-a avut pe Sorin Oprescu în fruntea Capitalei, iar acum o are pe doamna Firea, dar, mai mult de atât, acum are toată puterea, primarii de sector, Consiliul General, Guvernul României. În aceste condiții, are toate pârghiile administrative și politice pentru a realiza și promova PUG-ul Bucureștiului.

Domnilor guvernanți, înțelegeți că Bucureștiul are nevoie de o crestere inteligentă pe baza unui nou Plan Urbanistic General care să revitalizeze mediul construit existent, să promoveze o dezvoltare eficientă cu impact în întreaga regiune, să creeze comunități viabile, să definească utilizari mixte ale terenurilor, sa profite de design-ul compact al clădirilor, să creeze oportunitãţi şi opţiuni pentru locuire, sã asigure mobilitatea și accesibilitatea, să promoveze comunităţi distincte și atractive, cu un puternic simț identitar, să conserve spaţiile deschise, terenurile agricole, frumusețea naturală și mediul, să consolideze și să direcționeze dezvoltarea integrată către cartiere, sa aibă un impact major în privința opțiunilor de transport, să garanteze decizii de dezvoltare previzibile, corecte și rentabile economic, iar dacă vine vorba de investiții publice, să încurajeze permanent participarea cetțenilor și a părților interesate în deciziile de dezvoltare.

În 2019, faceți-vă treaba, realizați PUG-ul sau plecați. Nu mai lăsați Bucureștiul în subdezvoltare, nu mai lăsați bucureștenii să petreacă ore întregi în cozile din trafic. Ați reușit o performanță rară, ați înlocuit cozile de la carne din vremea lui Ceaușescu, cu cozile din trafic", spune Gabriel Dumitrascu.